Cultuur

Abu Dhabi, kunsthub van wereldformaat

De ambitieuze Emirati houden niet van half werk. Ze trekken dus niet één klasse museum op, maar palmen een heel eiland in met wel zes trekpleisters van wereldformaat. Kwestie van uit het niets en in een recordtijd een topbestemming te creëren die elke cultuurfanaat ooit gezien wil hebben. Welkom op Saadiyat Island, waar kunst, cultuur en geschiedenis op een ongezien niveau samenkomen. En dat omringd door die azuurblauwe Arabische Golf.
De musea op Saadiyat Island zijn alleen al om hun looks de reis meer dan waard. En dat met exclusieve resorts, glamoureuze clubs en witte stranden vlakbij.

Dit gigantische project is ronduit uniek in de wereld en kan dankzij de plaatselijke daadkracht en oliedollars misschien zelfs uitsluitend in deze kontreien gerealiseerd worden. Want Saadiyat Island is niet alleen de thuis van het ene na het andere topmuseum – van het Louvre tot het Guggenheim – die musea zijn ook stuk voor stuk imposante architectuurparels die een bestemming op zich vormen. Steevast ontworpen door Pritzker Architecture Prize winnaars en dus alleen al voor hun looks de reis meer dan waard. En dat met exclusieve hotelresorts, glamoureuze beachclubs en uitgestrekte witte zandstranden vlakbij.

Die extreem hoge kunstconcentratie per vierkante kilometer, gemixt met natuurlijke Midden-Oosten troeven, maakt van Abu Dhabi een van de meest opwindende bestemmingen van het moment. En zelfs al heb je niets met kunst, dit is ontegensprekelijk een ongezien creatieve en innovatieve plek waar het verleden en de toekomst samenkomen. Een baken van hoop zelfs, en het bewijs dat cultuur en kunst de wereld kunnen veranderen. We zeiden het al, meer is altijd meer in het Midden-Oosten.

 

Om zijn architectuur te vatten, kun je met een kajak rond het Louvre peddelen. Tip voor wie zijn kroost zonder tegenkanting wat cultuur wil bijbrengen.

Het Arabische Louvre

Het veelbesproken en nu al iconische Louvre Abu Dhabi is het eerste universele museum in de Arabische wereld. Ontworpen door Jean Nouvel en goed voor 9.200 m² kunst met topwerken geleend van zowel het Musée du Louvre, Musée d'Orsay en Centre Pompidou. Al meer dan vijf miljoen bezoekers liepen sinds de opening in 2017 het museum met open mond binnen. Dit is dan ook de kiem van waaruit de rest van het eiland ontsproten is. En om die schijnbaar vederlichte architectuur te vatten kun je met een kajak rond het museum toeren. Overdag maar net zo goed ’s avonds. Handig voor wie de kroost wat cultuur wil bijbrengen zonder veel tegenkanting.

Plekken vol symboliek

Het al net zo imposante Manarat Al Saadiyat pakt uit met een café, brasserie, drie galerieën voor tijdelijke expo’s, een fotografiestudio en een kunstatelier en laat locals toe om zich creatief te uiten, terwijl buur Berklee Abu Dhabi dan weer op muziek, dans en theater focust. Dit opvallende duinenpaviljoen, een ontwerp van Foster + Partners, is het eerste Midden-Oosten bijhuis van het vooraanstaande Berklee College of Music.

Het fascinerende Abrahamic Family House, een realisatie van de prijswinnende Ghanees-Britse architect Sir David Adjaye, omvat een moskee, een kerk en een synagoge onder het beklijvende motto ‘Diverse in our Faiths. Common in our Humanity. Together in Peace’. Elk van deze religieuze plekken zit vol symboliek om die overtuiging kracht bij te zetten.

En er is nog meer, want volgend jaar openen zowel het Natural History Museum Abu Dhabi als het Guggenheim en het Zayed National Museum hun deuren. Zet je dus schrap voor hedendaagse kunst op topniveau, wereldgeschiedenis en het imponerende succesverhaal van de Emiraten. Wordt vervolgd!

Ken je Abu Dhabi klassiekers!

1. De Sheikh Zayed Grand Mosque

Dit is één van de grootste en meest indrukwekkende moskeeën ter wereld en de droom van sjeik bin Sultan Al Nahyan, een van de stichters van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wou een uitnodigende plek creëren die mensen van elke origine zou inspireren. Bij de constructie waren teams over de hele wereld aan de slag. Zo knoopten 1.300 Iraanse vaklui met de hand ’s werelds grootste tapijt. Overal bewonder je pronkstukken: van de marmeren hallen over de gouden Swarovski-luchters tot de mozaïeken en de waterpartijen die als spiegels fungeren.

 

2. Qasr al Watan

Een sprookjespaleis, zo laat Qasr al Watan zich nog het best omschrijven. Dit presidentiële paleis – een landmark die de skyline van Abu Dhabi domineert – blinkt in de zon, wordt volop benut en etaleert met zijn weelderige elegantie het ongelooflijke verhaal van de Verenigde Arabische Emiraten. Een Arabische erfgoedparel die grossiert in grandeur en waar je uren zoet bent. Met een lichtshow bij zonsondergang die zelfs de jongste bezoekers in vervoering brengt.

Abu Dhabi
  • Ervaring
  • Ontdek
  • Travel
  • Cultuur

Lanzarote en het signatuur van César Manrique

Als één man zijn stempel heeft gedrukt op Lanzarote, dan wel César Manrique. Hij creëerde er een inspirerende vorm van duurzaam toerisme, waarbij architectuur, kunst en natuur op sublieme wijze samenkomen.
Al Hajar bergen bij zonsondergang tijdens de reizen naar Oman
  • Travel
  • Oman
  • Natuur
  • Cultuur

Op ontdekking in het onontgonnen Oman

Voor veel mensen is Oman totaal onbekend terrein. Het sultanaat stelde zich ook pas in 1970 open voor buitenlandse bezoekers. Maar al wie het land sindsdien wist te ontdekken is het er roerend over eens: dit is een unieke plaats op aarde. Een land van Arabische mystiek en legendes, van glooiend gouden woestijnlandschappen en hortende bergplateaus, van een verrijkende cultuur en geschiedenis. Drie ...
  • Ontdek
  • Natuur
  • Combinatiereizen
  • Cultuur

Op ontdekking in Zuid-Afrika

Van wereldsteden en culinair genot tot ongerepte landschappen en unieke overnachtingen... Zuid-Afrika heeft het allemaal! In dit blog nemen we je mee op rondreis doorheen het prachtige Zuid-Afrika.