Sveti Stefan, het 15e-eeuwse dorp met roze
kiezelstranden en azuurblauwe wateren
maken dit gebied sinds de jaren 1930
favoriet bij zowel royalty’s als toeristen.
De met palmen omzoomde kust van Perast
toont de glorie van een ander tijdperk.
Dit pittoreske stadje is beschermd tegen
moderne bouw en alle gebouwen in de stad
houden zich aan de traditionele stenen
architectuur van de baai.
Montenegro heeft een landklimaat. Met in de zomer temperaturen tot 28°C en in de winter temperaturen tot 6°C.
Montenegro staat bekend om zijn gastronomie met vele invloeden. Vaak worden vijgen en ‘lozovaca’ (lokale brandewijn) aangeboden als teken van gastvrijheid. Veel plaatsen serveren aan het spit bereide specialiteiten: speenvarken (prasetina), lamsvlees (janjetina) of schapenvlees (ovcetina). Deze gerechten gaan vaak vergezeld met maïsbrood (proja). ‘Skakavica’ is een gerecht van zee- of meervis, gedroogd en gezouten met witte kool, olijfolie en citroensap. ‘Domaca kobasica nazaru’ is een gerecht van huisgemaakte worsten die boven een houtvuur worden gegrild. De ‘zito’ is een dessert op basis van tarwe, noten, suiker, vanille en nootmuskaat, besprenkeld met een druppel rum. De lokale inwoners van Montenegro weten wat lekker is: ze brouwen hun eigen bier dat ‘Niksicko Pivo’ heet. Een ander drankje is ‘rakija’, een jenever van witte druiven waar men vaak honing aan toevoegt. Ook wijnliefhebbers kunnen in Montenegro hun hart ophalen.
De beste reisperiode is van juni tot september, waarin je een aangename tot hete temperatuur hebt en amper neerslag.
Raadpleeg gerust onze alternatieve bestemmingen.