Senegal heeft een levendige mix van modern West-Afrika in Dakar, de Franse geschiedenis in het stijlvolle St. Louis, het dorpsleven aan de oevers van de Senegal rivier, oude koloniale vestingen en overal wilde dieren.
Internationaal paspoort, minstens 6 maanden geldig op de dag van aankomst. Ook verplicht voor kinderen. Meer info op: https://diplomatie.belgium.be
Gezondheid: Er is een malariarisico in het centrum en het zuiden van het land. Muggenwerende maatregelen in combinatie met inname van malariatabletten zijn aangeraden. Gele koorst-vaccinatie is aanbevolen voor alle reizigers. Het is bovendien verplicht als u recent in een regio bent geweest waar gele koorts voorkomt. Meer informatie vindt u op: https://www.wanda.be/nl/landen/senegal/
De CFA Frank: 100 XOF = € 0,15 (apr. ‘23). In- en uitvoer van deze munt is verboden. Het is aangeraden om Euro’s mee te nemen. Kredietkaarten worden aanvaard, maar opgelet: banken vragen 5% commissie.
Senegal heeft een steppeklimaat.
De hoogste gemiddelde temperatuur in Senegal is 30°C in oktober en de laagste is 25°C in februari.
De Senegalese keuken bestaat voornamelijk uit eenvoudige rijstgerechten die echter zo gekruid zijn dat ze bijzonder lekker zijn. Een hoofdmaaltijd bestaat over het algemeen uit rijst of gierst als basis met een gepaste saus met vlees of vis. Vis zal u voornamelijk aan de kuststreken en rivierregio’s aantreffen. Over het algemeen bestaat de maaltijd uit één gang en is een dessert niet gebruikelijk. Vaak wordt na het eten speciale, zeer sterke thee bereid. Rijst wordt vooral in de steden gegeten omdat het gemakkelijker te prepareren is. De gierst dient lang gestampt te worden en vergt langdurig wassen. De sausen worden gekruid met kleine pepertjes en een soort Senegalese maggiblokjes en verder verrijkt met pindakaas of palmolie. De meest gebruikte groenten zijn kool, wortelen, (zoete) aardappelen, maniok, aubergines, tomaten en okra. Ook couscous wordt in verschillende varianten bereid. Naast de gekende marokkaanse couscous kent men ook de Senegalese variant. Het nationale gerecht is Thiébou-dienne, dat is vis met rijs. Verder zijn Maffée een pindasaus en Yassar een kip of vis in citroen-uiensaus veel voorkomende gerechten. In de ochtend beginnen de meeste Senegalezen met een eenvoudig ontbijt bestaande uit een stokbrood met boter en koffie met veel melk en suiker.
Inenting tegen gele koorst is verplicht in Senegal. Malaria: wij raden u ten stelligste aan onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. Voorzorgsmaatregelen tegen hepatitis A, buiktyfus, polio, tetanus en difterie aangeraden.
Raadpleeg gerust onze alternatieve bestemmingen.