Als iets het eiland Bali, ‘een geschenk van de goden’, uniek maakt is het de onweerstaanbare mix van gastvrijheid, mooie stranden en een adembenemende natuur en cultuur.
De Indonesische Rupiah: IDR. Kredietkaarten worden aanvaard in grote hotels en winkelcentra. Op de bestemming (in café’s, restaurants e.a.) worden de prijzen meestal exclusief taxen (+21%) vermeld. Wanneer naast een geafficheerde prijs “++” vermeld staat, betekent het dat u beide wettelijk verplichte taxen nog moet bijrekenen: +10% en + 11%.
De Balinese en Indonesische gerechten zijn voornamelijk op rijst gebaseerd. Ze heeft verschillende invloeden van over de hele wereld namelijk Chinese, Koreaanse, Japanse, Spaanse, Thaise en Italiaanse. In een Balinese maaltijd zijn alle smaken vertegenwoordigd: zoet, zuur, bitter, zout, scherp en wrang. Rond de rijst worden stukjes kip, varkensvlees, tempé, tahoe, ei, diverse soorten groenten en knapperige kroepoek gerangschikt. Dit heet nasi campur. De meeste gerechten worden vrij pittig gemaakt met sambal. Een beroemd Balinees gerecht is babi guling, geroosterd speenvarken. Een ander traditioneel gerecht is ayam/bebek betutu, geroosterde kip of eend. De speciale Balinese saté, de sate lilit, bestaat uit gemalen vlees, vis of kip, vermengd met allerlei kruiden. Nasi goreng, bestaat uit gebakken rijst met wat groenten en eventueel kip of andere ingrediënten er doorheen. Als u een biertje wilt, vraagt u om een Bir Bintang. Verder kun je de lokale drank Arak uitproberen, gemaakt van gefermenteerd suikerriet, door destillatie 60-70 % alcohol bevat. Tot slot is het een echte aanrader om een kokosnoot te drinken met een rietje direct uit de grote noot met het warme weer. Balinese koffie en ook thee worden veel gedronken.