Bloemeneiland. Drijvende tuin. Parel van de Atlantische Oceaan. De Roepnamen van Madeira zeggen het helemaal: de schoonheid en diversiteit van het landschap zijn hier het absolute handelsmerk.
Madeira heeft een geheel eigen keuken, ze is niet te vergelijken met de keuken van het vaste land van Portugal. De meeste gerechten zijn vrij eenvoudig. De hoofdingrediënten zijn voornamelijk vlees (rund, varken en kip) en vis (vooral tonijn). Echte Madeirese vleesspecialiteiten zijn espetada (rundvleesspies met knoflook en laurier) en carne de vinho e alhos (gemarineerd varkensvlees). Een echte visspecialiteit is De haarstaartvis (zwarte degenvis) wordt soms bereid met gebakken banaan. Andere veel gegeten vissoorten op Madeira zijn zwaardvis, tonijn en kabeljauw. Als dessert eet men vaak vers fruit, mangopudding of passievruchtpudding. Bij de maaltijd drinkt men wijn, meestal Portugese. Madeira wijn is een aperitief wijn met een alcoholpercentage van 18%. Een alternatief is bier, op het eiland zelf brouwt men Sorte Coral.